SnabbsökningX

Avancerad sökning

Blogg

|< Första   < Föreg.
Sida av 41
Per sida:
Nästa >   Sista >|
Permalänk Stadgarna är roliga!
Det finns många roliga stadgar.
Särskilt roliga är dessa:

Virtuella medlemmar
Reglemente
Sektionen
Hedersmedlemmar
Procedurregler
1.8
12.5
Kaspian Jakobsson (kaspian.jakobsson.1251[kanelbulle]user.dsek.se) Sun 2021-05-16 14:11
Ändrad 2 gånger. Senast ändrad Sun 2021-06-06.
5 kommentarer
Permalänk Mötesformalia
Här kommer jag försöka sammanfatta de olika ord som används under ett sektionsmöte samt de regler vi följer.

Dokument


Stadgar

Dessa är våra centrala styrdokument. Vi måste alltid följa dem och de är krångliga att ändra på. Du kan hitta dem här.

Reglemente

Andra halvan av våra styrdokument. Dessa går att frångå från under ett sektionsmöte men vår styrelse måste följa dessa. De hittas här.

Ordlista



  1. Ordningsfråga -En fråga som enbart berör hur mötet sköts och fortskrider. En sådan fråga som kan mer eller mindre ställas rakt ut under en diskussion. Denna skall vara i stil med; När är det mat? Kan vi öppna ett fönster? Vid oklarheter räck upp handen och säg ordningsfråga och vänta på att ni fått ordet.

  2. Replik - Ibland kan en talare ställa en direkt fråga till en person eller grupp. Om talman anser så vara fallet så kan den fråga personen eller gruppen om den vill få en replik. Då frångås talarlistan tillfälligt så att man kan få svar på den ställda frågan. Svaret skall vara kort och informativt.


  3. Talarlista - För att bidra till ett mer civiliserat mötesklimat så får man inte prata när man känner för det. Om du vill framföra en åsikt så räcker du upp handen. Talman kommer då att skriva ner ditt namn på en lista och kommer sen kalla dig när det är din tur. Ett tips är att skiva ner din fråga så du kommer ihåg den när det är din tur.


  4. Streck i debatten- Om du anser att diskussionen bara går i cirklar och inget nytt tillkommer kan du begära streck i debatten. Detta är en ordningsfråga och det resulterar i att alla som vill kan skriva upp sig på talarlista en sista gång. Efter det kan inga repliker ges och efter det att talarlistan är tom anses ämnet färdigdiskuterad.


  5. Talman - Mötets ledare. Ej samma sak som sektionsordförande.

  6. Acklamation - En röstning kan ske via acklamation. Det innebär att Talman frågar hur många som är för. De som då är för säger Ja. Efter det frågar den vilka som är emot och den sidan säger Ja. Sen avgör Talman vilken sida som hade flest röster . Om du anser att beslutet talman tog var felaktigt kan du begära votering.

  7. Votering - Om votering är begärt så kommer röstning att ske via handuppräckning istället för acklamation. Vid personval sker sluten votering istället. Om resultatet vid en votering är lika så väljer talman utfallet.

  8. Sluten votering - Lappar kommer delas ut till alla röstberättigade och de kommer att skriva vad hen röstar på. Efter det samlas alla lappar in och lappar räknas. Vid lika resultat avgör lotten istället för talmannen.

  9. Återremittering - Ibland känner mötet att en motion hade god merit men saknade detaljer. Då kan man välja att återremittera motionen till motionären och be den att skriva om den.



Val


När vi väljer in personer till olika poster så går det till på lite olika sätt.

Hedersmedlem


För att en hedersmedlem skall väljas in så krävs att nio tiondelar av alla röster är för förslaget.

Virituell medlem


För att rösta in en virituell medlem så måste en kvalificerad majoritet rösta för. Detta innebär att två tredjedelar av rösterna måste vara för.

Funktionär


För att en funktionär skall väljas så krävs det bara att det finns fler röster för än emot. Vid fallet då fler än en kandidat ställer upp till samma post och endast en person kan väljas så tillkommer det lite regler för att lösa jobbiga deadlocks.

Innan vi går in på detaljerna skall vakant snabbt nämnas. Om Mötet anser att ingen av de kandidater som ställer upp till posten är lämpliga kan man välja att rösta på vakant. Skulle valet vakant få majoritet så blir ingen vald och ett fyllnadsval måste genomföras vid senare tillfälle.

Om det bara finns två kandidater så vinner den kandidat med flest röster, vakant vinner om den har mer än hälften av rösterna.
Om det finns fler än två kandidater så behöver en kandidat fler än hälften av rösterna för att vinna direkt. Skulle ingen kandidat ha majoritet så kommer valomgången göras om med de två kandidater som fick flest röster i första omgången.


Lars "Mezz" Gustafson, Talman (talman[kanelbulle]dsek.se) Mon 2017-10-09 13:03
Ändrad 8 gånger. Senast ändrad Mon 2017-10-09.
Kommentera
Permalänk Examen
Så var det dags - min tur att lyfta examen. Det är med blandade känslor jag mottager mitt examensbevis. Givetvis råder total lycka över att aldrig någonsin igen behöva känna pressen och ångesten inför en tentamen, men samtidigt markerar det ett absolut avslut på den i särklass bästa tiden i mitt liv. Vänner för livet, nattliga strapatser, fruktöl, dansplatta, styrelse, bygga D-huset i Minecraft, katakomber, takfester, skumma möten, kårhusets bastu, hänget, fest-i-val, melba, melba, melba... listan över minnen är lång, men förhoppningsvis inte finit riktigt riktigt än. Jag vill inte sluta, jag vill inte lämna D-sektionen... så jag tänker fanimej inte göra det riktigt än heller!

Jag har vetat att jag har varit färdig rätt länge. Faktum är, att jag trodde att jag var färdig långt mycket tidigare än så. När jag började på D så hade jag läst ett år på teoretisk matematik och kunde tillgodoräkna endimmen och linalgen, vilket var skönt. Det lämnade dock hål i schemat, och (notera oxford comma) flitig som jag var fyllde jag dessa hål med kurser från 2an. Det innebar att jag fick läsa kurser med såväl min phadder som med två ur min stab. Chepsen åkte långt ner i väskan och jag satt där liten och ensam, även fast jag sannolikt redan var typ äldst i lokalen. Ironiskt.

Jag samlade mina poäng i rasande takt; planen var att bli färdig efter 4 år. Men 2011 upptäckte jag sektionen och vad den kunde ge mig: vänner, nöje, kärlek, kontaktnät, melba... jag fastnade. Sen den dagen jag för första gången satte min fot i baren (som på den tiden var en kvarts oktagon i formen) har jag inte blickat bakåt och aldrig ångrat mig. Jag har jobbat i caféet för 5 olika cafémästare (mig själv ej inräknad), jag har innehaft viceposter, suttit i styrelsen, varit på en uppsjö fester, resor och tokigheter, varit företagsvärd under teknikfokus, målat bar iklädd enbart phös-rock, sprungit naken över gröngräset, sjungit i kör, kört matrix moves på en reklampelare badat i poolen som inte finns, druckit melba...

Hösten 2013 insåg jag tyvärr var min gräns gick och min kapacitet understeg min önskade nivå av aktiviteter. Samtidigt som jag ledde D-seks lag i Sångarstriden, var vice pubmästare, pluggade 100% och jobbade i caféet så tyckte jag det var en bra idé att också labbleda 20 timmar i veckan. Det blev för mycket.

Som tur var insåg jag i tid att mitt beteende inte var sunt. Så jag gjorde som vilken vettig människa som helst i min situation hade gjort - drog ner på studierna och hoppade på styrelsen på D-sek. Detta föranledde min totala studietid på ca 6 år. Den borde ha varit 5 år, men jag avskydde verkligen realtidssystem och valde bort den tentan. Det gjorde att jag saknade några avancerade poäng och istället fick läsa två nya kurser, hösten 2015. I januari 2016 var jag således klar, trodde jag. Det visade sig att en python-kurs inom numerisk matematik jag läst under mitt år på natfak inte dög att ta med i examen. "Den är för lik grundkursen i java" tyckte man på studieledningen. Jag ser inte likheten, men deras ord är lag. Jag fick avsluta med en kurs i nätverksprogrammering under LP2 (vilken tydligen INTE överlappade, trots att jag har läst såväl realtidsprogrammering som datasäkerhet, som ungefär täcker kursen).

Nåväl

Examen är skithäftigt! Jag kan inte rekommendera något annat för er yngrekursare som är mitt i er färd mot målet. Den ger en grund att stå på, samt att falla tillbaka på i alla lägen - ett riktigt bevis på kompetens. Till alla er som är oroliga för att ni tycker att ni inte kan något, trots att ni har pluggat flera år - det är ingen fara. Civilingenjörsutbildningen handlar inte om att kunna allt, eller klara allt. Den handlar om att lära sig att lösa problem. Det är det som är er äkta kompetens, det är det som gör er till ingenjörer. Att kunna ta till sig problemställningen, inse vad som behöver göras, inhämta information, samt lösa problemet.
Till alla er som har bråttom och tror att arbetsmarknaden och karriären kommer att springa iväg från er om ni inte skyndar er - lugna ner er. Låt det ta den tid det tar, tillåt er att njuta på vägen. Marknaden behöver ständigt nya ingenjörer, jobben finns, även i lågkonjunktur. Jobben finns, och de betalar bra.

Jag kunde ha blivit färdig för över ett år sen, men valde att inte lyfta examen förrän nu i höst när jag fick mitt nya LTH-kort. Jag ville krama ut det allra sista ur våra fantastiska pubar och event, mysa mig igenom en nollning till utan ansvar, samt få chansen att ta en sista gyllengul, läskande, sliskig liten melba...

Kram på er
"Mudkip" (tempkaka[kanelbulle]gmail.com) Wed 2016-11-09 23:28
Ändrad 8 gånger. Senast ändrad Thu 2016-11-10.
6 kommentarer
Permalänk Arkivarbete iteration 1
Hej!

Som nyheten just nu säger så jobbar vi (så sakteliga) med att äntligen katalogisera alla saker vi har i arkivet. Med det har ett antal svårigheter uppdagats:

* Arkivet har legat i träda i åratal och nästan inget har hänt, förutom att vissa saker har snotts, andra har tillkommit och vissa bara har försvunnit. Ingen dokumentation existerade över huvud taget.
* Allt har legat huller om buller utan ordning, delvis blandat med programs och sexms prylar.
* System för att katalogisera saknades helt.
* Ork att genomföra arbetet saknades helt.

Årets arkivarier bestämde sig dock för att ändra på detta, ork införskaffades medelst punsch och julmust. Arbetet gick igång så smått i våras med ett par arkivmöten där vi i korthet beslutade att göra följande:

* Katalogisera prylar
* Skapa databas i vilken sagda prylar skall föras in.
* Skapa hemsida (under dsek.se) där alla och envar kan beskåda prylarna
* Ta bilder på samtliga prylar och koppla till databasen
* Ha (o)regelbundna möten
* Påbörja arbetet ovan

Vi har i skrivande stund haft 2-3 möten och 3-4 träffar där vi har inlett arbetet. Lådor och klisterlappar att skriva på har införskaffats, likaså har plastfickor, pärmar och styva kuvert donerats. Närmare 200 objekt har förts in i databasen och mer än dubbelt så många har sorterats i kategorier för att sedan kunna föras in ordentligt.

Vi jobbar vidare när tid finnes. Arbetet pausades till fördel för sommarsemester. När jag hittar dem och lyckas få in dem på hemsidan länkar jag mötesprotokollen i en kommentar.

Over and out
/Äldst

"Mudkip" (tempkaka[kanelbulle]gmail.com) Sat 2016-08-27 12:35
1 kommentar
Permalänk ScreenDump[] byggblogg
Här börjar projektet med ScreenDump[]!
Ni som besöker iDét åtminstonde en gång i veckan har nog lagt märke till påbyggnaden av baren som kommit upp.

Detta är ScreenDump som kommer att göra ungefär det som Squirrel gör, fast på lite annat sätt.

För de som inte orkar gå på sektionsmötena:
Detta projekt var ursprungligen menat att få bort öllistorna som var utskrivna på papper på sektionens pubbar men har sen dess växt lite mer då att ha skärmar med enkom syfftet att ersätta papper var inte helt ok. Nu visar den även Caféets meny under lunchtid.

Detta blogginlägg täcker det som hände efter det att styrelsen godkänt mjukvaruprototypen (tack Johan för ett fantastiskt jobb!) och gett tummen upp för att köpa in all hårdvara som vi ville ha.

Först kom dessa skönheter.

Dessvärre kom inte resten förns efter helgen så vi missade snickeboa helt. Men det kanske var bra då andra projekt behövde uppmärksamhet då! (se PWD)

Men på måndagen så kom resten av stuffet (Seimar for scale)!

Nu var det bara att montera upp allt!

Att tänka på till nästa gång man gör något sånt här är att konfigurera pajerna som man tänkt montera in helt innan man monterar upp dem i taket. Då vi fick installera om raspbian ett par ggr under projektets lopp på grund av oförutsedda problem (tack Johan och Ludde), samt problem med att chromium inte hade någon installationskandidat för den senaste distributionen av raspbian, så fick flash-minnena åka up och ner ett par gånger innan det blev helt bra.

Men efter ett par misslyckade försök och efter att sd-korten spenderat en natt hos mig så blev det bra!

här ser det ut nu när allt är på plats och kör!

Vid det här laget så var inte css:en anpassad för de skärmar som vi satt upp och detta resulterade i att folk klagade på att fonten på kalendern var för liten. Personligen tror jag bara att deras syn är för dålig.

Men men, då det visar sig att det bara bor mullvadar på sektionen så fick vi uppdatera css:en. Och med vi så menar jag Johan.

här såg det ut när vi invaderade Lair.

Några sista justeringar och tryck på F5!

Se så fint det blev till slut!

Mattias "meklund" Eklund, root (root[kanelbulle]dsek.se) Sat 2016-03-05 19:17
Ändrad 8 gånger. Senast ändrad Sat 2016-03-05.
5 kommentarer
|< Första   < Föreg.
Sida av 41
Per sida:
Nästa >   Sista >|

Lägg till

Lägg till

Sortera

Sortera efter:

Filtrera

Filtrera på att:


Utskriftsvariant Ändrad 2023-10-08 kl 17.05 ©Datatekniksektionen TLTH dwww[kanelbulle]dsek.se Ta bort från snabblänkar