Här kommer jag försöka sammanfatta de olika ord som används under ett sektionsmöte samt de regler vi följer.
Dokument
Stadgar
Dessa är våra centrala styrdokument. Vi måste alltid följa dem och de är krångliga att ändra på. Du kan hitta dem
här.
Reglemente
Andra halvan av våra styrdokument. Dessa går att frångå från under ett sektionsmöte men vår styrelse måste följa dessa. De hittas
här.
Ordlista
- Ordningsfråga -En fråga som enbart berör hur mötet sköts och fortskrider. En sådan fråga som kan mer eller mindre ställas rakt ut under en diskussion. Denna skall vara i stil med; När är det mat? Kan vi öppna ett fönster? Vid oklarheter räck upp handen och säg ordningsfråga och vänta på att ni fått ordet.
- Replik - Ibland kan en talare ställa en direkt fråga till en person eller grupp. Om talman anser så vara fallet så kan den fråga personen eller gruppen om den vill få en replik. Då frångås talarlistan tillfälligt så att man kan få svar på den ställda frågan. Svaret skall vara kort och informativt.
- Talarlista - För att bidra till ett mer civiliserat mötesklimat så får man inte prata när man känner för det. Om du vill framföra en åsikt så räcker du upp handen. Talman kommer då att skriva ner ditt namn på en lista och kommer sen kalla dig när det är din tur. Ett tips är att skiva ner din fråga så du kommer ihåg den när det är din tur.
- Streck i debatten- Om du anser att diskussionen bara går i cirklar och inget nytt tillkommer kan du begära streck i debatten. Detta är en ordningsfråga och det resulterar i att alla som vill kan skriva upp sig på talarlista en sista gång. Efter det kan inga repliker ges och efter det att talarlistan är tom anses ämnet färdigdiskuterad.
- Talman - Mötets ledare. Ej samma sak som sektionsordförande.
- Acklamation - En röstning kan ske via acklamation. Det innebär att Talman frågar hur många som är för. De som då är för säger Ja. Efter det frågar den vilka som är emot och den sidan säger Ja. Sen avgör Talman vilken sida som hade flest röster . Om du anser att beslutet talman tog var felaktigt kan du begära votering.
- Votering - Om votering är begärt så kommer röstning att ske via handuppräckning istället för acklamation. Vid personval sker sluten votering istället. Om resultatet vid en votering är lika så väljer talman utfallet.
- Sluten votering - Lappar kommer delas ut till alla röstberättigade och de kommer att skriva vad hen röstar på. Efter det samlas alla lappar in och lappar räknas. Vid lika resultat avgör lotten istället för talmannen.
- Återremittering - Ibland känner mötet att en motion hade god merit men saknade detaljer. Då kan man välja att återremittera motionen till motionären och be den att skriva om den.
Val
När vi väljer in personer till olika poster så går det till på lite olika sätt.
Hedersmedlem
För att en hedersmedlem skall väljas in så krävs att nio tiondelar av alla röster är för förslaget.
Virituell medlem
För att rösta in en virituell medlem så måste en kvalificerad majoritet rösta för. Detta innebär att två tredjedelar av rösterna måste vara för.
Funktionär
För att en funktionär skall väljas så krävs det bara att det finns fler röster för än emot. Vid fallet då fler än en kandidat ställer upp till samma post och endast en person kan väljas så tillkommer det lite regler för att lösa jobbiga deadlocks.
Innan vi går in på detaljerna skall vakant snabbt nämnas. Om Mötet anser att ingen av de kandidater som ställer upp till posten är lämpliga kan man välja att rösta på vakant. Skulle valet vakant få majoritet så blir ingen vald och ett fyllnadsval måste genomföras vid senare tillfälle.
Om det bara finns två kandidater så vinner den kandidat med flest röster, vakant vinner om den har mer än hälften av rösterna.
Om det finns fler än två kandidater så behöver en kandidat fler än hälften av rösterna för att vinna direkt. Skulle ingen kandidat ha majoritet så kommer valomgången göras om med de två kandidater som fick flest röster i första omgången.
Inga kommentarer