SnabbsökningX

Avancerad sökning

Hur skriver jag ut på skrivaren i styrelserummet?

På seymour använder man lpr precis som vanligt, så kommer utskriften ut på skrivaren friz (en HP LaserJet 4M) som står i styrelserummet, under förutsättning att den är på och online. Använder man panter så ska förhoppningsvis skrivaren "friz" redan finnas installerad. Om så inte är fallet gör man på följande sätt:

  1. Välj Start > Settings > Printers > Add Printer.
  2. Välj att installera en lokal skrivare ("My Computer"). Ja, det är ologiskt.
  3. Välj skrivarporten "FRIZ:RAW" i listan över tillgängliga portar.
  4. Från listan över drivrutiner, välj tillverkaren HP och skrivaren "HP LaserJet 4/4M PS".
  5. Välj att behålla de befintliga drivrutinerna.

Om utskrifterna är många till antalet är det betydligt listigare att använda någon av EFD-skrivarna i stället. Se nedan.

Skrivaren har två olika namn, friz-raw och friz-auto. Man väljer mellan dessa två med optionen -P enligt gängse praxis. Skillnaden mellan de två är att friz-raw skickar data som det är direkt till skrivaren. Detta går fint för format som skrivaren förstår sig på, alltså ren text, PCL5 och PostScript. friz-auto låter data passera genom programmet apsfilter som förstår sig på en massa format och gör att man kan skriva ut nästan vilken sorts fil som helst. Detta är standardskrivaren om man inte använder -P. Man kan vilja använda friz-raw eftersom det ger snabbare utskrifter av PostScript-filer, men då verkar skrivaren ha egenheten för sig att vilja spotta ut några extra blanka sidor.

Hur skriver jag ut på en EFD-skrivare?

Man använder slpr (namnet står för "ssh lpr", precis som scp för "ssh cp") på precis samma sätt som vanliga lpr, med några utökningar:

  • Man måste ange vilken dator man vill att lpr ska köras på, och detta gör man med argumentet -H. Om man vill skriva ut filen bild.ps och köra lpr på datorn login-1.efd.lth.se så gör man alltså såhär:

    slpr -Hlogin-1.efd.lth.se bild.ps

    Notera att det inte är något mellanslag mellan H och p. (Det är inte jag som kommit på detta, utan lpr fungerar så, och då tyckte jag att det var minst förvirrande att inte ändra på det.)

  • Man kan ange vilket användarnamn man har på den andra datorn (kan vara bra ifall man har olika användarnamn på de båda systemen) genom att använda argumentet -U. För mig blir det då såhär:

    slpr -Hlogin-1.efd.lth.se -Ud95fr bild.ps

    Man kan även ställa in detta i konfigurationsfilerna för ssh, om man tycker bättre om det.

  • För att slippa skriva så mycket varje gång man vill göra en utskrift så kan man sätta följande fyra miljövariabler iställer för att ange argument:

    SLPR_HOST: -H
    SLPR_USER: -U
    SLPR_PRINTER: -P

    SLPR_HOST sätts som standard till login-4.efd.lth.se, och användarnamnet kan vara satt i din konfigurationsfil till ssh (~/.ssh/config) så du slipper ange SLPR_USER, beroende på när ditt konto skapades. Skulle det inte fungera är det bara att byta ut alla förekomster av "batch" mot "login" i nämnda fil.

Utskriftsvariant Ändrad 2015-10-09 kl 19.55 ©Datatekniksektionen TLTH adm[kanelbulle]dsek.se Ta bort från snabblänkar