SnabbsökningX

Avancerad sökning

I den här texten förutsätts det att man använder Windows. Den som kör någon variant av UNIX har knappast något problem, och den som kör Mac får leta information på annat håll.

Java-programmering

Om man har en egen dator hemma behöver man inte sitta på skolan för att skriva programmeringslabbar eller rapporter. Den standardmiljö som används för programmering på EFD är editorn GNU Emacs, Suns Java Development Kit samt miljön JDE (Java Development Environment), som är en utökning till Emacs. Dessa fungerar alldeles utmärkt under Windows (Emacs finns även till Mac, dock bara i en äldre version) och alla upptänkliga UNIX-varianter man kan tänkas köra.

GNU Emacs för Windows 95/98/NT
http://www.gnu.org/software/emacs/windows/ntemacs.html
http://gnu.archive.sunet.se/software/emacs/windows/ntemacs.html (svensk spegel)
JDE
http://sunsite.auc.dk/jde/
Java Development Kit
http://java.sun.com/products/

Inloggning på EFD-datorerna

Ibland kan det vara praktiskt att kunna logga in på skolans UNIX-datorer hemifrån, t.ex. för att kolla om en viss person är inloggad eller för att läsa sin mail. Detta gör man lämpligast med klientprogramvara för SSH för att få en krypterad och säker förbindelse som inte kan avlyssnas (SSH har även andra finesser som kan vara praktiska ibland). Det finns ett par SSH-klienter för Windows, varav åtminstone följande är gratis:

SSH Secure Shell
http://commerce.ssh.com/sshws/
Tera Term Pro
http://hp.vector.co.jp/authors/VA002416/teraterm.html
PuTTY
http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/

Till nöds kan man även använda den medföljande Telnet-klienten telnet.exe, men förutom avsaknad kryptering är programmet riktigt, riktigt dåligt. Använd endast i trängda, s.k. skarpa, lägen.

Det finns tolv maskiner som är speciellt avsedda för inloggningar utifrån: login-1.efd.lth.se -- login-12.efd.lth.se. Använd dem.

Flytta filer till och från EFD

För att flytta filer mellan sin egen dator och sin hemkatalog på EFD kan man använda FTP-protokollet. Program som använder detta finns det mängder av, och en bra plats att börja leta på är Winfiles.com, som innehåller listningar av tusentals program för alla möjliga användningsområden. Logga in via FTP kan man inte göra till vilken dator som helst, utan bara till ftp.efd.lth.se. Där loggar man in med sitt vanliga användarnamn och lösenord (på Sun-systemet) och hamnar direkt i sin hemkatalog.

Eftersom FTP precis som vanlig Telnet är okrypterad finns det ett krypterat alternativ i form av scp. Tycker man om den textbaserade UNIX-klienten, så kan man hämta en likadan antingen från Lysator eller cygwin. Det finns även två grafiska Windows-klienter i form av Secure Shell SSH (som även innehåller en vanlig SSH-klient, se ovan) samt WinSCP.

Utskriftsvariant Ändrad 2015-10-09 kl 19.55 ©Datatekniksektionen TLTH dwww[kanelbulle]dsek.se Ta bort från snabblänkar