Styrelsen
SRD
Källarmästeriet
Cafémästeriet
Programmästeriet
Sexmästeriet
Industimästeriet
Verksamheten under året har inte varit den utåt sett mest aktiva man har sett på D-sektionen, utan mycket har tillåtits fungera ungefär som förr. Mycket arbete har dock gjorts internt för att se över sektionens verksamhet och ifrågasätta vissa verksamheter och organisera om andra, för ett trevligare klimat.
Året började naturligtvis genom att styrelsen avhöll sitt första möte. Jonas Hörström valdes till vice ordförande. Styrelsen valde också att i avsaknad av Skattmästare befullmäktiga även vice ordföranden att enskilt teckna sektionens firma. Styrelsen antog också en policy för hur ekonomin på sektionen skulle skötas under året. Denna policy har inte alltid hållits, men istället har den evolverat till ett arbetssätt som fungerar i de flesta situationer, och som man kan ta med sig till nästa år.
Shiftesresan anno 2001 gick till Studentgården i Skanör, och försiggick enligt gängse praxis i tre dagar för styrelserna, och två dagar för övriga. Shiftet var en mycket lyckad tillställning och inga sura miner har tillställts styrelsen. Många kommenterade att det var på grund av det lite spexiga huset vi höll till i att resan blev så bra. Detta har vi i så fall ProgM em Fredrik Roubert att tacka för, eftersom han hade kommit ihåg att boka i tid (vilket dock styrelsen missade inför shifte 2002). Efter resan hölls även en shiftesfest, som även den kan läggas till handlingarna med noteringen "trevlig".
Redan på S2 fortsatte arbetet med att reda ut sektionens dåliga ekonomiska redovisning. Styrelsen beslöt, möjligen något kontroversiellt, att allt "gammalt groll" skulle rensas bort från redovisningen. Med detta menades att allt som ligger kvar, som vi vet aldrig kommer att kunna regleras på något sätt, helt enkelt skrivs bort. Det beslutet har resulterat i att redovisningen nu ser ut ungefär som verkligheten, vilket är av godo.
I samband med verksamhetsårets start blev det också klart att InfoCom-programmet skulle startas till hösten, vilket sektionen måste anpassa sig inför. Många diskussioner, både på och utanför styrelsemötena, behandlade frågan. Från LTH:s håll uppvisade man här en stor nonchalans gentemot sektionen i det att man helt enkelt förutsatte att dessa studenter skulle placeras hos D-sektionen, utan att man för den saken frågade och förvissade sig om att så var fallet. TLTH:s Fullmäktige beslöt dock, efter motionerande av undertecknad, att InfoCom-studenter tillhör D-sektionen.
InfoCom-diskussionen intog ett stationärt tillstånd när alla diskuterande parter kommit fram till att det nog inte var en bra idé att tilldela dem färg, maskot osv, utan att vi skulle låta dem besluta om detta själva när de väl kommit hit. Fram tills detta var gjort skulle de tillhöra D-sektionen på samma villkor som alla andra.
Styrelsen tog sedan upp en del frågor som levde kvar ett tag under året. Utlåningsregler för iDét, brandutbildning, D-konferens, sektionsflagga och datorsystem stod ofta på föredragningslistan. Sektionsflaggan beslutade vi oss ganska tidigt för att inte köpa in, eftersom det skulle blivit alldeles för dyrt. Brandutbildningen genomfördes i samarbete med F-sektionen, och detta var ett taktiskt drag, eftersom det blev ganska dyrt ändå. Datorsystem och D-konferens återkommer vi till nedan.
I slutet på vårterminen avhölls vårterminsmötet. Det inföll sent i år, bl a för att valberedningen skulle ha tid att arbeta, och för att styrelsen skulle ha lite mer kött på benen inför en eventuell budgetrevidering. Resultatet av VT blev dock endast smärre revideringar i budgeten. VT fattade dock det principiellt viktiga beslutet att ändra stadgans §2.1 att omfatta även InfoCom-studenter som medlemmar. Ett annat beslut hade varit verkanslöst, eftersom FM redan bestämt detta, men hade kunnat användas som ett sätt att skicka signaler. Även D-Chip valde att ändra sin stadga på motsvarande sätt och detta stadfästes av VT.
Styrelsen ställde så kosan mot Stockholm och årets D-sektionskonferens. Eftersom vi tagit initiativ till detta arrangemang året tidigare så ansåg vi att det skulle se mycket illa ut om vi inte åkte på detta, trots att det inte fanns pengar budgeterat för detta.
Konferensen var en trevlig tillställning, rent socialt. Ur konferenssynpunkt var den dock ganska värdelös. På tre dagar så hade vi endast två-tre timmars konfererande. Resten av tiden åtgick till att resa, äta och gå på sittning. Man ska dock inte underskatta värdet av alla informella diskussioner som fördes. Som ordförande åkte jag hem med en hel del nyttiga diskussioner i bagaget. Den bästa av dessa fördes på D-KTH:s vind med deras ordförande i ett par solstolar och med en flaska punsch. Men som sagt, som konferens var det en tveksam tillställning. En eloge dock till KTH-arne som lyckades få till stånd en visning av den beryktade VR-kuben.
Det sista konkreta styrelsen beslutade före sommaruppehållet var att godkänna Sara Rowells budget inför nollningen. I samband med detta kom diskussionen om InfoCom upp igen och Sara redovisade sina planer för att se till att de kände sig välkomna.
Så tog vårterminen slut, och det var dags att skifta ett par funktionärer i styrelsen. Detta gjordes i samband med att styrelsen tog ut sin arbetsglädje under en heldag på Liseberg i månadsskiftet juni/juli.
Hösttermin då. Styrelsen förberedde sig genom att hålla möte, och passade på att fatta ytterligare ett intressant beslut, nämligen att slå ihop Sexmästeriet och Pubmästeriet till en ekonomisk enhet. Detta beslut fick hög genomslagskraft under hösten eftersom det helt plötsligt blev mycket enklare för Sexmästeriet att hålla reda på lagren. Därmed inte sagt att allting blev bra. Den ekonomiska uppföljningen (alltså intäkts-, utläggsräkningar samt kassaräkningar) har varit allt annat än bra, bitvis direkt dålig. Det har dock i slutändan alltid rett ut sig till det bättre.
Så anlände då nollan. För första gången tog vi också emot studenter från InfoCom-programmet, och således hade vi det största antalet nollor någonsin att ta hand om, närmare 200 stycken (200 × 0 är ju dock alltid noll i och för sig...).
Nollningen fortsatte sedan i brandsläckarnas tecken. Otroligt många brandsläckare drogs och behövde skickas på återfyllning eller provtryckning. Detta har medfört en icke försumbar kostnad för sektionen, även om E-sektionen har varit med och delat på kostnaden. En person har tagits på bar gärning. Denne fick välja mellan att betala vad det kostade eller en polisanmälan. Efter lite drittlande betalade personen.
Summerar man nollningen som helhet kan man dock konstatera att god nollning genomförts av staben, och den har gått nästan precis enligt budget.
I övrigt var höstterminen tämligen händelselös. Mycket tid och arbete gick åt till att försöka få fram ett bokslut för 2000 som gick att godkänna, något som stupade på mållinjen 5 minuter innan frågan skulle klubbas på HT-2 när någon upptäckte att det saknades ett bankkonto innehållandes 30 000 kr i runda tal. Dessa pengar återfanns veckan efter vid ett besök på banken. Då hade de varit bortkomna sedan 1 januari år 2000. Anledningen till att pengarna försvann tros vara ett mänskligt misstag i samband med att sektionen fick sitt organisationsnummer, och kontot "passiviserades" på något sätt samtidigt.
Eftersom det var dessa 30 000 som skulle använts till en del projekt under år 2000, den s k iDétfonden, så uppstod nu en lite märklig situation. Pengarna var använda, men fanns ändå som ett fysiskt bankkonto. Enligt samma princip som ovan nämnts, nämligen bortrensning av gammalt groll, så löstes problemet genom att föra upp pengarna som ingående saldo på övriga bankkonton (detta låter ju ganska självklart, men det är inte riktigt så enkelt som det verkar). iDétfonden är nollställd istället, eftersom pengarna i realiteten är använda, även om detta inte avspeglats på kontot.
HT-2 valde för första gången på länge en komplett styrelse, samt de allra flesta övriga poster. Detta bådar gott för framtiden. HT-2 i övrigt var en katastrof. Många nya hade till styrelsens stora glädje letat sig dit, och vi hade det största deltagarantalet på länge. De flesta av dessa lämnade dock mötet sedan det i vanlig ordning blivit sönderpratat av alla gamla sektionsfifflare som älskar att höra sin egen röst. Vill vi engagera folk till sektionen är såna möten inget alternativ. En förbättring måste till. En möjlig delåtgärd kan vara att sluta sälja öl under mötet, eftersom inmundigandet av denna dryck i stora mängder ofta förorsakar överflödig talförmåga hos vissa medlemmar.
Styrelsen avslutade så året på samma sätt som det började, med en god middag tillsammans med påföljande möte. Till sist så klubbade detta möte äntligen de länge omtalade reglerna för utlåning av iDét, efter det att förslaget varit ute på remiss till husstyrelsen och DUR.
Fredrik Salomonsson, Sektionsordförande
Kursutvärderingsmötena som föll bort hösten 2000 kom delvis igång under våren när kansliet fått tillbaka delar av sin bemanning. Några viktiga kurser föll dock tyvärr bort, vilket var synd.
Det kanske största problembarnet, kursen i Numerisk analys, upptog en del tid och huvudbry. Examinationen för d98 i december 2000 hade ett tveksamt upplägg och betygsgränserna missförstods. Flera fick uppleva att det är ganska omöjligt att överklaga ett examinationsbeslut, och problemet löstes till sist med regler till omtentan som nog de flesta tyckte var godtagbara. Examinationen gjordes om till nästkommande kurstillfälle.
Efter att utbildningsnämnden på decembermötet 2000 beslutat att rekommendera inrättandet av en utbildning i Informations- och kommunikationsteknik skapades även en ledningsgrupp för utvecklingen av programmen. Den arbetade hela våren, tidvis ganska intensivt, för att säkerställa ett gott resultat trots den knappa tiden och de många helt nya kurserna.
Lärarpriset delades i vanlig ordning ut, denna gång till doktoranderna Joakim Axmon och Martin Stridh från institutionen för elektrovetenskap som tillsammans gav kursen i Adaptiv signalbehandling i läsperiod två hösten 2000. Det är alltid svårt att nyutveckla eller omarbeta kurser, och det var särskilt roligt att ge priset till ett par doktorander som lyckats väl med detta. Det saknades absolut inte kandidater, och valet var inte enkelt. Dessa två nominerades även till Teknologkårens lärarpris.
Magnus Bäck, SRD-ordförande VT
Hösten har varit intensiv. Det är förändringar på gång inom utbildningsstruktur, terminsindelning, på flera institutioner, på LTH centralt, samt inom studierådet.
C-utbildningen har startat, vilket innebär en hel del merarbete för studierådet. Det är intressant att följa en utbildnings tillblivelse, att se hur utbildningsbeskrivningen förverkligas över kursplaner och kursbeskrivningar. Svårigheter uppstår, bl a när studenternas föreställningar kring sin utbildning inte motsvaras av verkligheten, eller när kurser lider av barnsjukdomar. Att skapa en egen identitet för studenterna på en ny utbildning är också en utmaning, och detta arbete kommer att fortsätta.
Även på D-utbildningen sker viss utveckling. Förändringar i högskoleförordningen, angående vilket djup som ska krävas för en civilingenjörsutbildning, har initierat ett arbete med att definiera om kurser, i avsikt att genom relativt enkla kriterier kunna fastställa att studenten nått önskvärd bredd såväl som djup. I detta arbete hoppas studieråd och utbildningsnämnd kunna förbättra även andra delar, som t ex kursbeskrivningarnas överensstämmelse med kursinnehållet, och även med utbildningsmålen, samt det, på vissa områden, dåliga utbudet av djupkurser.
CSN:s nya studiemedelsregler gör att en förändring av läsperiodsindelningen diskuteras. Undertecknad tror inte att det vore omöjligt att få ett undantag tillstånd i CSN:s hantering, men misstänker att krafter som av olika anledningar vill förändra läsperiodsindelningen tänker utnyttja tillfället för att få en snabb förändring till stånd. Åsikterna inom studierådet kring det liggande förslaget går isär.
Datavetenskap har efter kritik från Högskoleverket inlett ett förändringsarbete. Hur slutresultatet blir går ännu inte att avgöra, men säkert är att ett bättre samarbete mellan LTH- och MatNat-delen är ett måste. Undertecknad har varit aktiv i framtidsgruppen på institutionen och verkat för en bättre förståelse av vikten av att ta in studentens åsikt vid förändringar. Flera kurser håller även på att göras om på institutionen, efter kritik från studenterna.
Inom studierådet har olika åtgärder införts för att öka vårt inflytande på institutionerna, bland annat genom att se till att studentrepresentanterna vet vilka regler som gäller. Planer finns på att införa förmöten, och att starta arbetsgrupper kring de olika institutionerna, där ledamöter i institutionsstyrelsen, utvärderingsansvariga, årskursrepresentanter med flera intressenter ska medverka.
På LTH centralt har den gamla rektorn, Thomas Johannesson, avgått i och med årsskiftet. Förändringar av utvärderingssystemet är på gång, och en gemensam standard för hela LTH diskuteras. Genombrottet, ett projekt för att förbättra pedagogiken, fortsätter och diskussioner om alternativa examinationsformer blir allt mer allmänna. I den nuvarande utbildningssituationen, där vi ständigt utökar antalet studieplatser, samtidigt som matematikkunskaperna blir sämre inser alltfler att vi måste se över utbildningsformerna för att kunna uppfylla examinationskraven med bibehållen utbildningskvalitet.
Caroline Einarsson, SRD-ordförande HT
Vt 2001 fick iDét äntligen sin nya "blå" soffa. Den nya soffan är stor och vacker.
I samband med ankomsten av soffan så piffades Shäraton upp lite, rummet målades om och dekorativa plastblommor köptes in.
Under terminen införskaffade Gerd Olson nya datorer till sektionen. Styrelserummet försågs även med en ny elgrupp för att säkra eltillförseln till både discoanläggning och datorer.
Till köket köptes det in nya bestick till glädje för alla som äter sin medhavda mat i iDét.
Källarmästarens egna favoriter under terminen var dock den nyinköpta märkmojten (Dymo-apparat) och gravyrpennan.
Som vanligt har kopiatorn krävt sin normala dos av omtänksamhet och konstanta service för att fungera.
Anders Rångevall, Källarmästare VT
Under HT-2001 har källarmästeriet gjort följande:
Fredrik Scheja, Källarmästare HT
Under hela min tid som Cafémästare har det svåraste problemet varit bristen på intresserade arbetare. Problemet är tyvärr allvarligt då detta ger oss så pass mycket arbete att vi inte orkar hitta på nya roliga saker med caféverksamheten. Efter mitt år som Cafémästare har jag insett att det är omöjligt att sköta caféet på samma sätt som det gjordes då alla arbetstider var uppfyllda. Det är därför mycket viktigt att kommande Cafémästare noga tänker igenom en strategi för hur det löpande arbetet ska utföras med tanke på hur många förtroendevalda som finns.
Vi har behållit caféslaveriet i den form som tidigare fungerat d v s varje vecka utses en faddergrupp som ska hjälpa till med att öppna och stänga caféet. Tyvärr har slaveriverksamheten inte fungerat så bra som jag hade önskat. När jag tillträdde kunde vi fortfarande få slavar varje vecka trots att det genom tiderna är bevisat svårare att få folk att vilja arbeta ju längre från nollningen vi kommer. Med tiden har dock intresset mattats av och mot slutet av vårterminen skrev ingen upp sig när jag besökte deras föreläsningar och uppmanade till arbete. När en ny termin och nya nollor kom hade vi hopp om att vi skulle få en hop arbetsglada slavar. Tyvärr försvann intresset för caféet helt efter nollningen och vi drabbades likt andra mästeri av akut brist av jobbare. Slaveriet havererade totalt trots att jag både gjorde reklam på föreläsningar och skickade ut e-post till den faddergrupp som skulle jobba.
När jag tillträdde var det dags att söka ett nytt serveringstillstånd. Enligt uppgifter från tidigare cafémästare krävdes en ombyggnation av serveringsdisken för att få tillstånd att servera fryst mat. Jag lyckades dock förhandla fram ett likvärdigt tillstånd som innebär att vi slipper bygga om disken men istället serverar plastbestick till alla frysta maträtter. Lösningen fungerar bra när vi har ont om folk i caféet, men bör i framtiden ersättas med en fullständig uppgradering till ett fullvärdigt serveringstillstånd. Förslagna ändringar får då förhandlas med hälsovårdsmyndigheten (installera skåp under disken och sätta in ett porslinshandfat). Det bör även noteras att tillstånden måste förnyas varje år.
Vi har under året strävat efter att hålla så lite i lagret som möjligt. Eftersom åtgång av vissa varor varierar mycket så har vi valt att istället handla produkter från ICA Tuna för att minska utgifterna för kasserade produkter. Vår strategi har lyckats mycket bra och under året har vi inte behövt slänga många varor. En uppdelning av inköpsarbetet i små ansvarsområden kombinerat med intresserade och duktiga Vice Cafémästare anser jag vara den främsta anledningen till framgången.
Den största ändringen i inköp är bytet av bulleverantör. Södervidinge Bageri slängdes ut till förmån för ett bättre fungerande Mormors Bageri. Upprepade leveranser av stenhårda bullar samt en onödigt invecklad faktureringsmetod gjorde valet lätt. Det återstår enbart arbetet att förfina vinstmarginaler och inköpskvantitet.
Jag har försökt införa en fruktkorg men det visade sig svårt att hålla frukt i lager eftersom denna måste köpas i snabbköp (allt som inte levereras är svårt att ha i lager). Intresset för fruktkorgen är dock ganska stort och jag hade som regel att köpa frukt när jag ändå var på ICQ Tuna.
Caféet har behållit sin vanliga 20 kr per arbetstillfälle. Liksom tidigare Cafémästare påpekat är dock pengarna inte anledningen till att folk vill stå i caféet. Det är därför viktigt att caféfester eller dylika arrangemang anordnas. Jag anordnade en fest i slutet av höstterminen som löpte väl ut.
Detta är ett område som kan utvecklas betydligt. Fler caféfester eller kvällar då de som arbetar i caféet samlas skulle troligtvis locka fler caféjobbare. Den främsta anledningen till att vi inte har haft så mycket fester inom caféverksamheten är att mina Vice Cafémästare och jag har engagerat oss kraftigt i Sexmästeriet och dess fester. Vi har helt enkelt fått vår dos fester i fel mästeri.
Jonas Hörström, Cafémästare
Då posten som Programmästare var vakant under mer än halva läsåret, så var Programmästeriets verksamhet högst begränsad. Sara Rowell var dock Øverphøs och ordnade, tillsammans med sin helkvinnliga stab, en ovanligt stor nollning då det nystartade InfoCom-programmet kommit till sektionen. Sångarstridsförmännen David Danowsky och Linus Åkesson ledde sektionen till nya musikaliska höjdpunkter, men tyvärr inte hela vägen till vinst, och i oktober månad ordnades en äkta tysk oktoberfest med öl, korv och surkål, och så tysk musik såklart.
Fredrik Roubert, CP/M 2001-09-27 -- 2001-12-31
Sexet har under året givetvis ordnat många trevliga fester. Jag tycker själv att även sexorna under året varit mycket roliga, och eftersom det har varit lätt att få tag i folk som vill jobba antar jag att många andra tyckt det också.
Sexet blev under 2001 tvunget att ta två stora utgifter som inte var budgeterade. Det första var inköp övermarskalkens lager av medaljer och ordensband, det andra en utökning av servisen till följd av den kraftiga ökning av nollor som InfoCom förde med sig. Båda dessa utgifter kostade sexet ca 10 000 kr var.
Sexet slogs även samman med puben som det står mer om i ordförandes verksamhetsberättelse.
Johan Persson, Sexmästare
I slutet av läsperiod 3 anordnade industrimästeriet Teknikfokus tillsammans med E-sektionen. Teknikfokus är efterträdare till den teknikmässa som D-sektionen anordnade år 2000. Teknikfokus blev en framgång med 10 deltagande företag och ett stort antal besökare.
Den ekonomiska nedgången började göra sig påmind genom att det var svårt att få företag intresserade av att komma till LTH. En planerad företagsafton med Framfab fick ställas in efter att nya krissiffror presenterats.
Under vårterminen höll vi två stycken lunchföredrag med AU-system där de berättade om Bluetooth. Vi ordnade också en företagsafton med ABB Automation Products i sammarbete med Promotor.
Torbjörn Eklund, Industrimästare VT
Strax innan höstterminen började återupptog vi arbetet med Teknikfokus. Bland annat så skickade vi ut inbjudningar till företag och såg till att mässans hemsida, http://www.teknikfokus.com/, började ta form. Arbetet med teknikfokus har sedan fortsatt till och från under hela hösten.
Industrimästeriet påbörjade också ett relativt omfattande kontaktarbete med företag som vi ansåg vara intressanta. Detta gav dock klent resultat eftersom marknaden under hösten varit dålig för branschen.
I november höll vi tillsammans med E-sektionens industrimästeri en företagskväll med Netcompany. De verkade vara mycket nöjda och återkommer förhoppningsvis i framtiden.
Markus Helgesson, Industrimästare HT
2002-06-16 kl 22.10 | dwww hos dsek.lth.se |